Защо трябва да четем етикета

18 април 2018
Защо трябва да четем етикета

На всеки от нас се е случвало да купи скъп, висококачествен перилен препарат и след употреба да се окаже, че не оправдава всичките ни очаквания.

Това не винаги означава, че препаратът е с ниско качество. Има няколко основни неща, неспазването на които може да доведе до не чак толкова перфектен резултат, на който сме се надявали.

  • Четете внимателно етикета на самия препарат. В днешно време на пазара присъстват всякакви варианти и концентрации на перилните препарати. Купуваме прахове или гелове, предназначени за различни пазари. От там и различните упътвания за употреба. На гърба или отстрани на препаратите е указано какво количество от тях е необходимо за едно пране в зависимост от степента на замърсеност на прането. Количествата в повечето случаи са различни за всеки един продукт, защото концентрацията и съставът им се различават.
  • Обърнете внимание, че посочените мерки са валидни за 4-5 кг. пране. В днешно време в повечето домакинства пералните са с по-голям капацитет – за 7-8 кг пране. Затова при повече пране към посочените дози добавете още една трета от указана доза. Другата грешка, която често допускаме е да добавим повече от указаното количество препарат с надеждата, че ще изпере по-добре. Но за съжаление не се получава така. По-голямото количество от указаното за препарата водят до непълното му изплакване от тъканите и често пъти вместо по-чисто пране получаваме не чак толкова добре изпрано, с остатъци от препарат по него.
  • Обърнете внимание на указанията на самата перална машина. За всяка една програма е посочено за колко килограма пране се препоръчва. Това е важно, защото при програмите, за които са указани по-малко килограми пране, перанята пълни по-малко вода, от там и вероятността перилния препарат да не се разтвори и усвои добре, ако сте превишили килограмите. Например повечето кратки програми, на които масово перем поради слабата замърсеност на тъканите, са за не-повече от 2,5 – 3 кг пране. Ако напълним барабана и пуснем кратка програма няма как да очакваме оптимален резултат – нито ще се усвои препарата, нито ще се изпере прането както трябва, защото програмата е предвидена за малки количества тъкани. След това получаваме петна по дрехите от неусвоения и не добре разтворен препарат.
  • Обърнете внимание и на материята на дрехите, които ще перете. Памучните тъкани се изпират добре на 60 и повече градуси, ако са бели или светли. Но ако перем синтетика – за нея не се препоръчват високи температури. Синтетичните тъкани се изпират по-добре на 30 и надолу градуси. Белите изкуствени материи може да изгубят белотата си от високата температура, тъканите с ликра или еластан може да се раздърпат и да изгубят еластичността си.

 

Автор: Ива Любенова

MaxxCleanBG / maxxcleanbg.com


Томбола с НАГРАДА
27 февруари 2023

Направи поръчка за сума над 100 лева и участвай в томбола с награда!

прочети още

Бланка за отказ от договор за покупко-продажба

прочети още
Купи и Спечели!
15 ноември 2022

Направи поръчка за сума над 100 лева и участвай в томбола за пасатор BOSCH!

прочети още

Условия по промо кампанията "Плати със Settle"

прочети още

Информация за почивните дни за магазина по време на Коледните и Новогодишни празници

прочети още

Работно време на куриерите от СПИДИ във връзка с Коледните и Новогодишни празници

прочети още

Как да инсталираме и работим с приложението Settle

прочети още
Какво е Settle?
25 ноември 2021

Settle е услуга, създадена и развита в Норвегия, където мобилните плащания отдавна са на следващо ниво и позволяват с прости движения като плъзване, докосване или сканиране да плащаме, превеждаме или изискваме пари. Разликата с широко разпространените услуги в момента е, че Settle не използва NFC технологията и може да се интегрира с всяка банкова карта, и то без нуждата от Top-up.

прочети още

Кой вид перилен препарат е по-добър, по-ефикасен, по-ароматен...? Течен, сух или на капсули - има ли правилен отговор на този въпрос?

прочети още

Няколко полезни съвета за по-чисто и добре изплакнато пране

прочети още

Мислете позитивно, не изпадайте в паника и бъдете здрави!

прочети още
Почивни празнични дни
19 декември 2019

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

прочети още

Не е толкова лесно, колкото изглежда. Миете я, сресвате я, слагате балсам и все още няма ефект. Вероятно всяка от нас е имала лош ден за косата си. Нещо стърчи от едната страна, не можете да срешите друго от другата страна… Ако не искате да преминавате през това отново, тогава четете по-долу как трябва да изглежда правилната грижа за косата.

прочети още

Пролетното почистване е задължителен елемент в програмата на добрата домакиня. За съжаление, обикновено то отнема доста време, коства много нерви и често води до мускулна треска и схващания. Вижте 7 полезни съвета за експресно пролетно почистване на дома.

прочети още

Работно време по Коледните и Новогодишните празници

прочети още

Изтеглихме късметлията от нашата Ноемврийска томбола!

прочети още
НОЕМВРИЙСКА ТОМБОЛА
13 ноември 2018

Ноемврийска томбола с награда ваучер за пазаруване на стойност 100 лева

прочети още

Съществува ли универсален перилен препарат, който да ползваме и за бяло, и за цветно пране

прочети още

Малко полезна информация за перилните препарати в Европа

прочети още

Една полезна статия, взаимствана от форумите, с няколко групи полезни съвети за перилните препарати и тяхната употреба

прочети още

Няколко съвета как да използваме маската за коса, съобразявайки се с типа на нашата коса и вида на маската, която сме избрали.

прочети още

Шест правила за оптимален резултат при пране

прочети още
Как да перем правилно
26 февруари 2018

Няколко прости правила, които ни спестяват неприятните изненади след изваждането на прането от пералнята

прочети още
Посочените цени са в български лева с ДДС за Блъгария и в евро с ДДС за чужбина и са валидни само за електронния магазин. Снимките са ориентировъчни. Цените са валидни до изчерпване на количествата.