Течен или сух перилен препарат - кое да изберем?

29 май 2021
Течен или сух перилен препарат - кое да изберем?

Течен или сух перилен препарат - кое да изберем?

 

Прахът за пране е класика в домакинството. Напоследък течните препарати за пране превзеха първото място като по-предпочитани и модерни. Препаратите на капсули също постепенно превземат челната позиция. Но наистина ли един от продуктите е по-добър от другите?

перилни препарати

Истината е, че всеки от трите продукта има своите предимства и недостатъци. Прахът за пране е добър в определени случаи, в други - течният перилен препарат, в трети - препаратите на капсули. Важно е да знаем кога да използваме различните препарати в точния случай.

Едно от предимствата на праха за пране е неговата цена. Можете да си купите голямо количество прах, което се харчи бавно и струва доста по-малко от течните препарати и капсулите. Срокът му на годност е много дълъг, стига да се съхранява правилно.

Прахът за пране действа по-добре върху петна от външната среда

Прахът е чудесен за изпиране на петна и замърсявания, причинени от кал, трева, восък и други подобни. Това си свойство прахът дължи на алкилбензен сулфоната, който се среща в този тип препарати за пране. Той се отличава с много висока ефективност, дължаща се на сулфонатния му състав, приспособен за почистване на дълбоки замърсявания.

Течният препарат е по-добър при мазни петна

Повечето течни препарати съдържат алкохолни съединения, като етоксилати например, които са по-ефективни при петна, причинени от мазни субстанции.

Те се отличават със силно концентриран състав, който пряко атакува дори и най-интензивните замърсявания, почиствайки ги бързо и с лекота.

Това тяхно качество, в комбинация с изключително лесният им принцип на дозиране и употреба, ги прави наистина впечатляващи.

течни перилни препарати

Течният препарат е по-удобен

Подобно на течния сапун, течният препарат за пране е по-удобен, защото се разтваря лесно, не оставя следи по дрехите след изплакване и не се наслагва по вътрешността на пералнята. Можете лесно да почистите и всички капки, които сте разлели погрешка извън машината.

Прахът за пране има по-дълъг живот

Можете да съхранявате прах за пране в шкафа с месеци без да се развали, стига мястото да е проветриво. Докато течните препарати губят силата си, защото алкохолите в тях изветряват по-бързо.

Течният препарат се разтваря лесно и в студена вода

Едно от най-досадните неща при прането е останалият неразтворен прах за пране по вече изпраните дрехи. Някои тъкани задължително изискват пране на 30 или 40 градуса, което затруднява разтварянето на сухия прах за пране. Това няма как да се случи при течните препарати, заради което те са по-удобни от тази гледна точка.

И двата вида препарат могат да нанесат щети на пералнята и дрехите

Прахът за пране може да запуши дюзите на пералнята при неразтворени остатъци, които да блокират нормалното преминаване на водата и да предизвикат нейното разваляне. С течните препарати пък лесно може да се прекали с количеството, въпреки указанията на чашката – все ни се струва, че е малко и прането няма да се изпере добре. Прекомерните количества течен препарат могат също да увредят пералнята и тъканите на дрехите.

капсули за пране

Тук идва момента за перилните препарати под формата на капсули

Капсулите за пране са най-новото допълнение сред перилните препарати. За няколко години те успяха значително да привлекат вниманието на обществото и спечелиха доверието на много домакинства.

Това се дължи най-вече на факта, че иновативната им формула ги прави изключително компактен, лесен за употреба и безопасен за живота на пералните машини избор. Капсулите за пране трудно могат да бъдат предозирани и намаляват опасността от отлагане по пералнята машина и прането.

Като техен недостатък можем да отбележим една идея по-ниската им ефективност – често за почистване на по-сериозни замърсявания се изисква използването на 2-3 капсули в едно пране. Не малък недостатък е и по-трудната им употреба на кратки програми и ниски температури на пране поради значителния риск капсулата да остане ненапълно разтворена.

Също така, няма как да не споменем и значително по-високата им цена в сравнение с предходните два вида, дължаща се най-вече на модерната им технология на действие.

Кой вид да изберете?

Най-добре е да разполагате и с трите вида препарати за пране и да използвате единия в зависимост от случая и целта на прането.

 

перилни препарати - 1
перилни препарати - таблетки

Източници:

https://m.az-jenata.bg/

https://besto.bg/

 

Прахът за пране действа по-добре върху петна от външната среда

 


Томбола с НАГРАДА
27 февруари 2023

Направи поръчка за сума над 100 лева и участвай в томбола с награда!

прочети още

Бланка за отказ от договор за покупко-продажба

прочети още
Купи и Спечели!
15 ноември 2022

Направи поръчка за сума над 100 лева и участвай в томбола за пасатор BOSCH!

прочети още

Условия по промо кампанията "Плати със Settle"

прочети още

Информация за почивните дни за магазина по време на Коледните и Новогодишни празници

прочети още

Работно време на куриерите от СПИДИ във връзка с Коледните и Новогодишни празници

прочети още

Как да инсталираме и работим с приложението Settle

прочети още
Какво е Settle?
25 ноември 2021

Settle е услуга, създадена и развита в Норвегия, където мобилните плащания отдавна са на следващо ниво и позволяват с прости движения като плъзване, докосване или сканиране да плащаме, превеждаме или изискваме пари. Разликата с широко разпространените услуги в момента е, че Settle не използва NFC технологията и може да се интегрира с всяка банкова карта, и то без нуждата от Top-up.

прочети още

Няколко полезни съвета за по-чисто и добре изплакнато пране

прочети още

Мислете позитивно, не изпадайте в паника и бъдете здрави!

прочети още
Почивни празнични дни
19 декември 2019

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

прочети още

Не е толкова лесно, колкото изглежда. Миете я, сресвате я, слагате балсам и все още няма ефект. Вероятно всяка от нас е имала лош ден за косата си. Нещо стърчи от едната страна, не можете да срешите друго от другата страна… Ако не искате да преминавате през това отново, тогава четете по-долу как трябва да изглежда правилната грижа за косата.

прочети още

Пролетното почистване е задължителен елемент в програмата на добрата домакиня. За съжаление, обикновено то отнема доста време, коства много нерви и често води до мускулна треска и схващания. Вижте 7 полезни съвета за експресно пролетно почистване на дома.

прочети още

Работно време по Коледните и Новогодишните празници

прочети още

Изтеглихме късметлията от нашата Ноемврийска томбола!

прочети още
НОЕМВРИЙСКА ТОМБОЛА
13 ноември 2018

Ноемврийска томбола с награда ваучер за пазаруване на стойност 100 лева

прочети още

Съществува ли универсален перилен препарат, който да ползваме и за бяло, и за цветно пране

прочети още

Малко полезна информация за перилните препарати в Европа

прочети още

Защо трябва да четем етикета или основните причини, поради които не постигаме желаната ефективност с перилните препарати

прочети още

Една полезна статия, взаимствана от форумите, с няколко групи полезни съвети за перилните препарати и тяхната употреба

прочети още

Няколко съвета как да използваме маската за коса, съобразявайки се с типа на нашата коса и вида на маската, която сме избрали.

прочети още

Шест правила за оптимален резултат при пране

прочети още
Как да перем правилно
26 февруари 2018

Няколко прости правила, които ни спестяват неприятните изненади след изваждането на прането от пералнята

прочети още
Посочените цени са в български лева с ДДС за Блъгария и в евро с ДДС за чужбина и са валидни само за електронния магазин. Снимките са ориентировъчни. Цените са валидни до изчерпване на количествата.