Омекотители и антистатици

Омекотители за тъкани със свежи, интензивни и дълготрайни аромати! Разнообразие от ухания за всеки ден. Нежен допир и свеж аромат, който носи емоция ден след ден. Грижа за дрехите.

Може би се е случвало да се питате дали е необходимо да използвате омекотител или славата му е по-скоро търговски трик? Дали силно ароматизираният перилен препарат е достатъчен и можем да си спестим омекотителя? Може ли да ползваме само парфъм за пране? Омекотителите само аромат ли придават?

Тук ще отговорим на тези въпроси. Разбира се, омекотителят далеч не е задължителен по време на пране, но е препоръчителен и наложителен в редица случаи.

Има два начина да използвате омекотител - в пералня или в сушилня (или и двете заедно).

Ето няколко важни факта за омекотителите за пералня:

1. Омекотителят е "полезен" за тъканите. Той заглажда нишките, прави ги лъскави, така както балсамът заглажда косите ни. Предпазва ги от усукване и разнищване, което с времето води до появата на "топченца" по дрехите, като по този начин удължава поне двойно живота на тъканите.

2. В студените зимни дни без слънце, когато имате недостиг на място върху парното/сушилника/простора, защото дрехите съхнат по-бавно, омекотителят ще ускори драстично изсъхването им. Времетраенето на сушенето в сушилна машина също е доста по-кратко, когато дрехите са изпрани с омекотител.

3. Омекотителят помага за отнемане на статичното електричество от повърхността на дрехите, особено на вълнените и синтетичните.

4. Ако имате кожен проблем или алергия използвайте "био", "бебешки" или "сензитив" омекотител за дрехи и включете опцията "повече вода" на вашата перална машина, за да сте сигурни, че контактът с кожата ще е поносим.

5. Когато срещнете на етикета описанието, че омекотителят е концентрат и 1 литър = 4 литра, това не означава, че трябва да го разреждате. Просто сипете в отделението за омекотител само посоченото на етикета на продукта количество. Съвременните омекотители са редки и течни почти като вода с цел да полепват минимално по тръбите на пералнята по пътя от чекмеджето към барабана. Именно тези налепи са част от проблема - неприятен мирис от пералнята или изпраните дрехи.

6. За да има ефект, омекотителят винаги се поставя в специалното чекмедже/дозатор за омекотител, за да бъде в контакт с дрехите едва след праха за пране, при последния цикъл на изплакване. Почиствайте редовно дозатора, тъй като омекотителите лесно го запушват и остават лепкави налепи по него.

7. Никога не използвайте омекотител, когато перете:

- спортна или ски екипировка, това би могло да увреди мембраните и ефекта на специалните тъкани като - GORE-TEX®, SYMPATEX ® и SOFTSHELL и т.н.

- микрофибърни материи, защото той елиминира специфичните функции на микрофибърните влакна да привличат прах и да абсорбират

- пух или хавлии, от които искате да са силно попиващи. Тук ще ви е трудно изберете, дали да се лишите от уханието на чиста хавлия или от абсорбиращите и свойства. Чудесна мекота на хавлиите можете да постигнете ако ги сушите в сушилна машина, не зависимо дали ще използвате омекотител за сушилна (парфюм, кърпички или топки).

- дрехи и тъкани, за които е важно да са огнеустойчиви. В редица страни се препоръчва на родителите да не перат с омекотител детските чаршафи, пижами и одеала, с цел да не стават по-лесно запалими.

Парфюмът за пране не може да замести омекотителя. Той не предпазва тъканите от износване, не омекотява прането, няма антистатичен ефект. парюмът за пране придава само и единствено по-дълготраен и интензивен аромат на Вашите дрехи.

Перилните препарати 2 в 1 също не могат да заместят омекотителите. Те са по-ароматни, придават по-дълготрайна свежест, но нямат допълнителния ефект на омекотителя да запази тъканите и да омекоти прането.

Омекотителите за пералня се срещат в две форми - течна или на кристали/минерали/перли. Течните са базирани на масла, които помагат на дрехите да бъдат меки на пипане и естествено приятно ухаещи. Ако изберете натурален течен омекотител, маслата ще бъдат на растителна основа, докато в другия случай те ще са синтетични.

Омекотителите на гранули са по-слабо ефективни относно омекотяване на дрехите и нямат толкова добър антистатичен ефект. Те се прибавят в самото начало на цикъла на пране в барабана на пералнята при прането. Преминават през повече изплаквания и не са толкова ефикасни. Ползват се главно за добавяне на по-интензивен и дълготраен аромат.

 

Подреди по
Филтри
Категории
Марки
Марка
Цена
Посочените цени са в български лева с ДДС и са валидни само за електронния магазин. Снимките са ориентировъчни. Цените са валидни до изчерпване на количествата.