Как да перем правилно

26 февруари 2018
Как да перем правилно

Обикновено вие перете правилно, но всички останали в домакинството ви правят грешки, които ви вбесяват. Понякога някой (друг, не вие) съсипва цяла пералня с бели дрехи, защото е пропуснал да извади едно-единствено цветно чорапче. Или не се сеща да намали температурата от 80 градуса на “минимална” и резултатът е барабан, пълен с минипуловерчета и минижилетки.

Дънките окъсяват, блузите се разтягат, разбира се, с изключение на тези, които са малко по-къси – те пък се свиват до над пъпа. Сутиените губят форма, а дантеленото бельо се опърпва. И това всичкото сме го приели като азбучна истина. Дразнещо е. За да не се случват тези и други още по-страшни неща, дайте на вашите близки да прочетат как трябва да перат, съветва вестник "Труд".

Започваме с правило №1. Въведете кош за бели и кош за цветни дрехи, ако все още нямате. В коша за цветните хвърляйте белите неща, а в другия – шарените дрехи. Така бъркотията ще е толкова пълна, че когато стигнете до същинското пране, ще се заемете със сортирането с повишено внимание и няма да пропуснете нито едно пъстро нещо сред снежнобелите.

Второ, задължително трябва да имате отделни препарати за цветните и белите неща. Препоръчително е да си купите и трети – за черните. Той освежава черния цвят, затова не го пренебрегвайте.

Трето, каквото и да става, перете на 30, най-много 40 градуса. Не се страхувайте – пералната машина толкова дълго върти дрехите, че тъканите няма как да останат непочистени. Понякога се налага да пуснете нещо на по-висока температура. Правете го, след като сте извъртели вече пуловерите и другите фини тъкани на специалната програма за вълна, за да се застраховате срещу заплес. Така все ще се сетите да понижите температурата до следващото пране на зимни дрехи.

За щастие идва лято, така че преминаваме на по-леко облекло като рокли, къси панталонки и блузки. Тениските, които обикновено са от памук, лесно се лекьосват. Ето какво да направим, за да не се налага да ги изхвърляме. Разбиваме жълтъка на едно яйце в една супена лъжица глицерин и намазваме петното. След 30 минути изпираме.

Не се ядосвайте за грешките (на другите), защото има начини те да бъдат поправени. Ето например случило ви се е най-баналното - изпрали сте червен чорап с белите дрехи и сега си имате цял куп розови блузи, бельо и чорапи. Не бързайте - все още не са парцали. Действайте веднага. Накиснете дрехите в топла вода, в която сте разтворили пакетче сода за хляб, половин чаша сол и половин чаша прах за пране. След половин час изперете отново в пералнята.


Чисти пари

Преди много, много години, още когато на хартиените левчета пишеше „Народна република България“, банкнотите бяха от хартия. След пране разсеяните хора често вадеха от джобовете си забравени разкашкани пари, които за нищо не ставаха. За разлика от тях американските долари не се разпадаха дори и след центрофуга. Американците, които са опитни в прането на пари (в буквалния смисъл), печатат своите номинали върху 75% памук и 25% лен. Вече и левът може да се пере в пералня или на ръка. От 1999 г. банкнотите се изработват от 100% памук.

Да преборим миризмите

1. За да не ви се вмирисват чорапите, трябва първо да се погрижите за обувките. Те се навлажняват от потта, а това води до развиване на гъбички и съответната умопомрачителна миризма на крака. След като се събуете, пъхайте във всяка обувка парченце бял тебешир. Тебешира увивайте в парченце вестник. Или просто натъпчете малко намачкан вестник – той също ще поеме влагата.

2. Как да премахнем миризмата на цигари от вълнените неща? Много е лесно. Напълнете ваната или голям леген с вряла вода, добавете 2 чаши ябълков оцет и окачете жилетката или пуловера на закачалка над изпаренията. За 20 минути смрадта ще е неутрализирана.

3. Случайно да сте забелязали, че понякога на дънките им лъсва д-то. Обикновено се случва с по-тъмните платове. Ще се освободите от петното по следния начин - след пране намажете лъскавата част с ябълков оцет и оставете да изсъхнат, без да плакнете. Това е всичко!

Топки вместо препарат


Купихте ли си вече топка за пране? И по-добре, че не сте. Представлява куха сфера от пластмаса или силикон, напълнена с керамични топчета. В интернет може да прочетете как йонизира водата, а пък тя бомбардира тъканите с електрони и т.н., та затова прането ви става чисто и без да използвате препарат. Истината е, че дори и да не сложите нито препарат, нито топка, дрехите ще си излязат чисти, защото само водата и въртенето в барабана на машината са напълно достатъчни. Факт. Ако се съмнявате, прочетете повече по въпроса – правени са научни експерименти. Но топката за пране поне не вреди, тъй като подсилва механичната обработка на замърсените тъкани.

Все пак, за да се застраховаме, ще поставим прах или течен детергент в пералнята. Как можем да сме сигурни, че дрехите ни ще бъдат добре изплакнати. Ето един съвет за хора, които се притесняват за вредата от химикалите.

Сода за хляб, добавена в последния етап от прането – при изплакването, ще ускори отмиването на сапуна. Освен това содата отстранява по-упоритите миризми (ако например екипът за спорт се е вмирисал трайно на пот, или пък чорапите – не краката!), като в същото време омекотява тъканите. Забравихме да добавим, че освежава белите дрехи.


ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ: Как да постъпим с чорапа единак

Необяснимо е как слагаш за пране 10 чифта мръсни чорапи, а получаваш нечетен брой чисти. Снимки в интернет изобличават подлия навик на пералните да ядат чорапи. Машините ги крият зад гуменото уплътнение на вратичката. И все пак мистерията не е напълно разгадана. При проверка пералнята се оказва невинна, а чорапите просто така си изчезват.

Вбесени от необяснимото явление, понякога собствениците просто изхвърлят чорапа единак. В други случаи го прибират в отделно чекмедже, където отлежава, докато си намери еша. А има домове, в които увесват самотниците на простора, закован на стената. Там те чакат пред очите на всички появата на своята сродна душа.

Изобретателни домакини съветват как да перем, без да ги губим. За това има доста чалъми. Най-разпространеният е мрежичката за бельо. Тя е с цип и принципно служи за предпазване на деликатните тъкани при прането. Друг начин е с дебела игла и вълнен конец да зашием на наниз всичките си чорапи, преди да ги пъхнем в барабана. Или пък да ги пришием по двойки. Понякога производителите също проявяват проблясъци на гениалност. Така са се родили чорапите с копчета тик-так. Закопчаната двойка няма как да се раздели.

Обръщай дънките наопаки

Текстилни експерти съветват как да третираме различните тъкани, за да ги запазим възможно най-дълго. Коприната се запазва лъскава и жива, ако я накиснем с оцет, а кожените панталони можем спокойно да пъхнем в пералнята – изпират се идеално.

По-възрастните читатели вероятно помнят, че по времето на соца оригинални дънки трудно се намираха. Затова и притежателите им знаеха как да се грижат за тях. А правилото е: панталони от деним се перат на ръка. Не е нужно да се гладят, ако, докато са още мокри, пригладите плата, сгънете ги надве - крачол върху крачол, и след това ги навиете на стегнато руло. След около час може да ги разгънете и да ги прострете да изсъхнат. Тъй като времето ни става все по-ценно, може и да се перат в машината, но обърнати наопаки, защото при търкането във въртящия се барабан платът се изтрива и избледнява. Простираме ги, без да ги обръщаме налице.

Източник: https://dete.bg/za-mama/kak-da-perem-pravilno/


Томбола с НАГРАДА
27 февруари 2023

Направи поръчка за сума над 100 лева и участвай в томбола с награда!

прочети още

Бланка за отказ от договор за покупко-продажба

прочети още
Купи и Спечели!
15 ноември 2022

Направи поръчка за сума над 100 лева и участвай в томбола за пасатор BOSCH!

прочети още

Условия по промо кампанията "Плати със Settle"

прочети още

Информация за почивните дни за магазина по време на Коледните и Новогодишни празници

прочети още

Работно време на куриерите от СПИДИ във връзка с Коледните и Новогодишни празници

прочети още

Как да инсталираме и работим с приложението Settle

прочети още
Какво е Settle?
25 ноември 2021

Settle е услуга, създадена и развита в Норвегия, където мобилните плащания отдавна са на следващо ниво и позволяват с прости движения като плъзване, докосване или сканиране да плащаме, превеждаме или изискваме пари. Разликата с широко разпространените услуги в момента е, че Settle не използва NFC технологията и може да се интегрира с всяка банкова карта, и то без нуждата от Top-up.

прочети още

Кой вид перилен препарат е по-добър, по-ефикасен, по-ароматен...? Течен, сух или на капсули - има ли правилен отговор на този въпрос?

прочети още

Няколко полезни съвета за по-чисто и добре изплакнато пране

прочети още

Мислете позитивно, не изпадайте в паника и бъдете здрави!

прочети още
Почивни празнични дни
19 декември 2019

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

прочети още

Не е толкова лесно, колкото изглежда. Миете я, сресвате я, слагате балсам и все още няма ефект. Вероятно всяка от нас е имала лош ден за косата си. Нещо стърчи от едната страна, не можете да срешите друго от другата страна… Ако не искате да преминавате през това отново, тогава четете по-долу как трябва да изглежда правилната грижа за косата.

прочети още

Пролетното почистване е задължителен елемент в програмата на добрата домакиня. За съжаление, обикновено то отнема доста време, коства много нерви и често води до мускулна треска и схващания. Вижте 7 полезни съвета за експресно пролетно почистване на дома.

прочети още

Работно време по Коледните и Новогодишните празници

прочети още

Изтеглихме късметлията от нашата Ноемврийска томбола!

прочети още
НОЕМВРИЙСКА ТОМБОЛА
13 ноември 2018

Ноемврийска томбола с награда ваучер за пазаруване на стойност 100 лева

прочети още

Съществува ли универсален перилен препарат, който да ползваме и за бяло, и за цветно пране

прочети още

Малко полезна информация за перилните препарати в Европа

прочети още

Защо трябва да четем етикета или основните причини, поради които не постигаме желаната ефективност с перилните препарати

прочети още

Една полезна статия, взаимствана от форумите, с няколко групи полезни съвети за перилните препарати и тяхната употреба

прочети още

Няколко съвета как да използваме маската за коса, съобразявайки се с типа на нашата коса и вида на маската, която сме избрали.

прочети още

Шест правила за оптимален резултат при пране

прочети още
Посочените цени са в български лева с ДДС за Блъгария и в евро с ДДС за чужбина и са валидни само за електронния магазин. Снимките са ориентировъчни. Цените са валидни до изчерпване на количествата.